Bio ethanol en veilgheid

Bio ethanol is zeer zuivere alcohol met een toevoeging die het ongeschikt maakt voor consumptie. Bio ethanol zelf brand niet, het gas dat vrijkomt van de bio ethanol is brandbaar.
Het gebruik van bio ethanol in jerrycans of het gebruik van een fles bio ethanol zonder een zogenaamde spuitdop op een fles raden wij ten zeerste af.

Indien bio ethanol wordt gebruikt om bijvoorbeeld een houtkachel aan te steken of een bio ethanol brander die nog niet volledig is gedoofd kan de vlam overslaan naar de jerrycan of fles en bestaat er de mogelijkheid dat deze een lichte ontploffing geeft. Praktisch alle bekende ongelukken met bio ethanol zijn gebeurt in combinatie met het gebruik van een jerrycan.

Leveranciers van bio ethanol die veiligheid serieus nemen bieden enkel nog literflessen bio ethanol aan, in combinatie met een spuitdop.
Het gebruik van bio ethanol in literflessen met een spuitdop in combinatie met een bio ethanol haard of brander die alleen gevuld kan worden als deze uit (gedoofd) is, is een volkomen veilig brandsysteem. Ongelukken in deze combinatie zijn bij ons nog nooit gemeld.

Let bij de aankoop van uw bio-ethanol sfeerhaard op dat u een veilig toestel aanschaft, deze toestellen zijn herkenbaar aan keuringsstickers van instanties zoals KIWA, GS of TÜV.

Gebruik alleen geadviseerde kwaliteiten bio-ethanol brandstof, dit kan per merk verschillen. Gebruik van een andere kwaliteit bio-ethanol brandstof kan leiden tot een ander brandgedrag, zoals verhoogd gebruik, hogere vlammen of onaangename geurontwikkeling. Let op: bij verbranden, zoals ook van kaarsen, komt er altijd een geur vrij.

Indien het toestel niet voorzien is van een elektrische/piëzo ontsteking, ontsteek de brandstof dan altijd met een lange lucifer of nog beter met een verlengde aansteker met een lengte van minimaal 140mm.

Indien u de haard wilt bijvullen overtuig u dan dat de haard niet brandt en dat het brandstofreservoir volledig is afgekoeld. Op goedgekeurde haarden vindt u minimaal dan ook onderstaande pictogrammen permanent en duidelijk aangebracht.

Bio ethanol haarden met hierin een keramisch wol worden door ons als zeer onveilig beschouwd. Keramisch wol kan in tegenstelling tot een keramische steen na-gloeien waardoor een haard met keramisch wol een steekvlam kan geven bij het navullen.

Pictogrammen

Voor een goede en schone verbranding is het noodzakelijk dat de ruimte waarin de bio ethanol haard wordt geplaatst voldoende geventileerd is (zie gebruiksaanwijzing betreffende sfeerhaard). Meestal hoeven er geen speciale voorzieningen getroffen te worden voor voldoende ventilatie daar leefruimtes volgens de bouwvoorschriften al een bepaalde mate van ventilatie dienen te hebben.

Xaralyn bio ethanol brander XL